You are here: » Residential courses » Laboratoriji » Tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) - savjeti i iskustva iz prakse
 
Tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) - savjeti i iskustva iz prakse Print E-mail

Tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) relativno je mlada tehnika koja je svoje mjesto našla u analitičkim laboratorijima velikog broja znanstvenih i gospodarskih grana. Njezine izvanredne separacijske sposobnosti, svestranost, tehnološka unaprijeđenost, te još nerazvijeni potencijali čine ju rado korištenom u razvojno-istraživačkim i kontrolno-analitičkim laboratorijima, uključujući i laboratorije visokoreguliranih djelatnosti. Tijekom seminara dobit ćete praktične savjete od eksperta za HPLC analize a imati ćete priliku i za razmjenu iskustava s ostalim polaznicima seminara kroz raspravljaonicu.

Tko bi trebao odvojiti vrijeme za ovaj seminar

Voditelji ispitnih laboratorija i laboratorija kontrole kvalitete, te analitičari odgovorni za razvoj, validaciju i analizu HPLC metodama.

Kakvu ćete korist imati od seminara

Usvojiti ćete znanja vezana uz metodiku kao takvu, prateću tehnologiju, pa i regulativu
Bit će vam olakšane dvojbe oko izbora i održavanja opreme
Čut ćete odgovor na često zanemareno pitanje: „kolika je cijena svega toga“?
Moći ćete s kolegama razmijeniti iskustva i čuti prijedloge za rješavanje problema u primjeni ove tehnike

Teme

  • Osnovni pojmovi u separacijskim tehnikama
  • Principi separacije u tekućinskoj kromatografiji – kromatografske kolone
  • Dijelovi HPLC sustava i način njihova rada
  • Tehničke karakteristike i validacija HPLC sustava
  • Prikladnost sustava
  • Uvod u ekonomiju tekućinske kromatografije

Tko je Vaš predavač

Robert Kereškenji, dipl. ing. kemije – diplomirao je kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi više godina u zahtjevnoj farmaceutskoj industriji na stručnim i rukovodećim poslovima vezanim uz kvalitetu, a posebno uz kontrolu kvalitete, pohađao je više specijaliziranih seminara iz struke, te se usavršava u području upravljanja. Stekao je specifična znanja iz područja kontrole kvalitete aktivnih farmaceutskih supstanci, pomoćnih supstanci i lijekova koji se prodaju na tržištima Hrvatske, EU i USA. Specijalizirao se u području tekućinske kromatografije visokog učinka, radeći kako na poslovima rutinskih analiza, tako i na poslovima razvoja i validacije analitičkih metoda. Aktivno je sudjelovao u brojnim projektima unutar kompanije, regulatornim inspekcijama i inspekcijama kupaca, kvalifikaciji laboratorijske opreme, ocjeni validacijskih, stabilitetnih i drugih ispitivanja, edukaciji laboratorijskog osoblja te je provodio detaljne istrage rezultata izvan granica specifikacije i laboratorijskih pogrešaka. Danas rukovodi timom koji razvija, validira i verificira analitičke metode, ili ih transferira iz i prema laboratorijima lociranim u Europi, te nekim izvaneuropskim zemljama. Ima višegodišnje iskustvo u suradnji s ugovornim laboratorijima.